zaterdag 8 januari 2011

"Maakt mij niet uit dat het fossiel 7 kootjes heeft, ik teken er 5!"

 Zo zou Ichthyostega eruit hebben gezien (naar de reconstructie van Ahlberg et al. uit 2005), de kleuren zijn niet op waarheid berust, helaas kunnen we die (nog?) niet achterhalen. Bron: google images.

Ichthyostega is zo'n beetje de bekendste viervoeter uit het Devoonse tijdperk. Exemplaren van dit geslacht zijn gevonden in het oosten van Groenland in aardlagen van ongeveer 365 miljoen jaar oud. In die tijd lag Groenland dichter bij de evenaar en was het niet zo koud. Het beestje kon ruim één meter lang worden.

Dit geslacht is in 1932 beschreven door paleontoloog Säve-Söderberg die enkele soorten tegelijk beschreef aan de hand van ruim een dozijn individuen. Säve-Söderberg stierf echter op jonge leeftijd (in 1948 op 38 jarige leeftijd) en Jarvik (zijn collega) kreeg de fossielen van Ichthyostega in handen om er een uitgebreid verslag van te maken.

Jarvik had zelf uitstekend werk verricht met het onderzoeken van de bekendste Devoonse vis Eusthenopteron (de vis met 'pootjes') en had zelf Acanthostega benoemd. Hij was na Säve-Söderberg wellicht de meest geschikte voor de taak, maar deed er echter bijna 50 jaar over en heeft matig werk verricht (zeker in vergelijking met zijn werk over Eusthenopteron). Hij begon goed, in 1952 publiceerde hij een artikel over het skelet (exclusief de kop) en later ging hij nog een keer op expeditie in het oosten van Groenland. In 1955 publiceerde hij zijn reconstructie van het complete skelet van Ichthyostega en deze was bijgeschaafd in 1980. Zijn uiteindelijke versie publiceerde hij in 1996 in een monografie over Ichthyostega.

Links Eusthenopteron, de vis met 'pootjes', leefde zo'n 20 miljoen jaar voor Ichthyostega.
Rechts Acanthostega, een vroege viervoeter die in ongeveer dezelfde tijd (en gebied) leefde als Ichthyostega, zijn poten zijn te zwak om (lang) op het land te kunnen lopen.  Bron: google images.

Ichthyostega zag er in zijn reconstructie eruit als een echt landdier met een paar overblijfselen van een visachtige voorouder (zie hieronder). Er waren een paar vreemde kenmerken die Ichthyostega bezat. Ichthyostega had vinnen aan zijn staart en hele vreemde ribben. De ribben zijn aan het begin en uiteinde smal en in het midden heel breed en overlappen daarmee naaste ribben. De 'handen' waren onbekend en zijn dat ook tot op de dag van vandaag. Ichthyostega had een vrij grote kop en sterke achterpoten. Jarvik gebruikte vaak vage en ongebruikte terminologie bij het benoemen van botjes. Hij had de stijgbeugel en het middenoor verkeerd en de wervelkolom was deels fantasie (om het even bot te zeggen). Jarvik hield ook nog vol dat Ichthyostega maar 5 kootjes had aan de achterpoten terwijl hij er duidelijk 7 kon zien. Me titel is beslist geen directe quote van Jarvik, maar het komt waarschijnlijk dicht in de buurt van zijn gedachten.

Ichthyostega na de reconstructie van Jarvik (uit 1996). Van de Palaeos website.

Jarvik was in 1996 ook al 89 jaar en er zullen maar weinig zijn die op die leeftijd nog even een monografie willen schrijven van ruim 200 bladzijden. Hij stierf twee jaar later. Andere paleontologen hebben uiteindelijk zijn fouten moeten corrigeren zoals Ahlberg, Clack en Blom.

In 2005 werd er in Nature een artikel gepubliceerd over Ichthyostega. Een nieuwe reconstructie aan de hand van Ahlberg, Clack en Blom dankzij het bestuderen van bekende en nieuw gevonden individuen. De vernieuwde Ichthyostega is in deze reconstructie meer een waterdier dat soms even op het land kroop. De belangrijkste verandering is in de wervelkolom. Alle wervels in Jarviks reconstructie zagen er hetzelfde uit. De wervelkolom in de nieuwe reconstructie heeft 4 gedeelten en elk gedeelte heeft een bepaalde vorm wervels. Na ruim 75 jaar ziet Ichthyostega (afgezien de handen, maar die hebben we niet) er uit zoals hij waarschijnlijk moet zijn en dat lijkt mij wel het minste wat men kon doen voor zo'n beroemd fossiel:

A: Ichthyostega na de reconstructie van Ahlberg et al. uit 2005. B: De reconstuctie van Jarvik uit 1996. C: Reconstructie van AcanthostegaDe zwarte balkjes zijn 100mm (10cm) lang. De verschillen tussen de reconstructies zijn goed te zien. Van Ahlberg et al. 2005.

A: onderdeel MGUH VP 6115, de ribbenkas, voorpoot en een deel van de schedel is te zien. B: dezelfde onderdeel vanuit een andere positie. C: onderdeel MGUH VP 6140, de wervels van de onderrug. D: tekening van C. E: de reconstructie van Ichthyostega, je kunt zien waar welk onderdeel past (zoals MGUH VP 6115 enMGUH VP 6140) en hoe ze zo dus de reconstructie hebben kunnen maken. Van Ahlberg et al. 2005.


Referenties:
Ahlberg, P.E., Clack, J.A., Blom, H. (2005). The axial skeleton of the Devonian tetrapod Ichthyostega. Nature 437, 137-140.
Palaeos over Jarvik en Ichthyostega. (link)


Dit bericht verscheen zaterdag 31 juli 2010 om 23:51 uur op mijn Tree of Life VK-blog (link), dat blog is per 1 maart 2011 niet meer bereikbaar.

3 opmerkingen:

  1. Succes met je nieuwe blog. Nu ben je in ieder geval niet meer afhankelijk van deze of gene die de stekker eruit trekt. Tenzij blogspot ermee ophoudt natuurlijk.

    Je hebt het in je aankondiging over 'ene grote familieboom'. Nu zien we steeds meer dat het leven zich wellicht op talloze plekken heeft ontwikkeld en dat je misschien beter zou kunnen spreken over 'forest of trees of live', zeg maar 'forest of life'. Ik ben helaas vergeten hoe de schrijver heette die met dit idee is gekomen.

    groet

    Carel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "'forest of trees of live', zeg maar 'forest of life'. Ik ben helaas vergeten hoe de schrijver heette die met dit idee is gekomen..."

    Ik heb weet van minstens een artikel over
    " trees in the network of life " http://jbiol.com/content/8/6/54
    (Koonin ...etc )

    Tsjok

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Carel,

    sorry voor de laatste reactie, maar ik zat de afgelopen weken even extra veel met me neus in de boeken (toetsweek). Ik ben wel benieuwd naar zo'n idee. Maar ik houd zelf nog wel een vrij 'conservatief' beeld dat het waarschijnlijk wel één enkele tree was. En dan wel een tree waarbij de gemeenschappelijke voorouder (populatie) al vrij gevorderde bacteriën waren. Ik was op me oude blog al wel op weg naar dit punt, maar eerst doe ik even de andere berichten over plaatsen en de serie van punctuated equilibria afmaken.

    Ik hoop ook niet dat blogspot er mee ophoud, want ik heb nog maar het topje van de ijsberg geschreven van wat ik in eerste instantie al wilde schrijven en over de bijna 2 jaar is er nog veel bijgekomen waar ik over wil schrijven.

    Hoi Tsjok,

    interessante link, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen